Haber

Bangladeş’ten kaçan Rohingya mültecileri taşıyan tekne Endonezya kıyılarına ulaştı

Bangladeş’ten kaçan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 184 Arakanlı mülteciyi taşıyan tekne Endonezya kıyılarına ulaştı.

Bangladeş’teki mülteci kamplarındaki olumsuz koşullardan kaçan 184 Rohingya mülteci, balıkçı teknesiyle doğu Aceh’te bir kıyı bölgesi olan Kuala Matang Peulawi’ye ulaştı.

East Aceh Polis Şefi Andy Rahmansyah yaptığı açıklamada, “Bildiğimiz kadarıyla, onları bir tekne aldı ve ‘varacakları yere geldiklerini’ söyleyerek sahile bıraktı.” söz konusu.

Rahmansyah, sahile ulaşanların ortasında tedaviye muhtaç mültecilerin de olduğunu belirterek, yetkililerin bilgi toplamaya devam ettiğini söyledi.

Bangladeş’ten kaçan Rohingya Müslüman mültecilerden biri olan Ali Hussein, kendilerini Bangladeş’ten bir teknenin aldığını ve karanlıkta kıyıda bıraktığını söyledi.

2022’de Aceh’e toplam 500 Rohingya mülteci geldi.

Rohingya Müslümanlarına yönelik etnik temizlik

2012 yılında Myanmar’ın Arakan eyaletinde Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda çoğu Müslüman binlerce kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

25 Ağustos 2017’de Arakan’da sınır karakollarına eş zamanlı olarak düzenlenen saldırıları gerekçe göstererek Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler kitlesel şiddet başlattı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Ağustos 2017’nin ardından Arakan’daki baskı ve zulümden kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası insan hakları örgütleri, yüzlerce köyün yok edildiğini uydu görüntüleri ile kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri Rohingya’ya yönelik şiddeti “etnik temizlik” veya “soykırım” olarak nitelendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu