Borsada fiyatlarını ikiye katlayan şirketler ne yaptı?
Borsa İstanbul endeksleri yeni yıla coşkuyla başladı. Yılın ilk günlerinde yurt dışından gelen bankacılık endeksi raporları, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ABD’deki yatırımcı toplantısı ve ekonomi yönetiminin para politikasına ilişkin destekleyici açıklamaları bu iştahı desteklese de bazı şirketler bu iştahı destekledi. olağanüstü performans. Hisse fiyatlarını iki kattan fazla artırmayı başaran bu şirketlerin hisselerinde son günlerde tam tersi bir hareket yaşanıyor. Özellikle Aralık 2023’te halka açılan ve borsada işlem görmeye başlayan Kuzey Boru, yılbaşından bugün öğlene kadar yüzde 190’ın üzerinde yükselmeyi başarsa da son üç gündür dipte kilitlendi. Bugün öğlen itibariyle, yolda yaklaşık 3 milyon adet satış siparişi vardı.
HALKA ARZ ENDEKSİ YÜZDE 29,7 ARTTI
BIST100 endeksi yıl sonundan bu yana yüzde 16,55, bankacılık endeksi yüzde 11,64, sanayi endeksi yüzde 14,35 ve ulaştırma endeksi yüzde 22,2 arttı. Büyük ve köklü şirketlerin yer aldığı bankacılık, ulaştırma ve sanayi gibi endekslerin performansını aşan performans, BIST100 dışı şirketlerin halka arz yoluyla paylarının yer aldığı BISTTMY endeksinde gerçekleşti. Halka arz endeksi yüzde 29,67, BİSTÜM endeksi ise yüzde 21,5 arttı. Özellikle halka arz endeksi geçen yılın sonundan bu yana endeksler arasında TL bazında en yüksek getiriyi sağladı.
Peki bu nasıl oldu? Büyük şirketlerin ve bankaların yabancıların belli bir büyüklüğün üzerindeki şirketlerin hisselerine ilgi duyduğunu gösteren raporlara rağmen, borsaya yeni girenler bu kadar güçlü yükselişleri nasıl başarıyor? Hadi daha yakından bakalım.
KUZEY BORU
Geçen yıl sonundan bu yana yüzde 190,74 artışla son üç gündür dipte olan Kuzey Boru’da ne oldu? 14 Aralık’ta borsa yolculuğuna başlayan Kuzey Boru hisseleri, ilk işlemlerde tavan yaptı ve ilk günü 39,82 liradan kapattı. 29 Aralık 2023 itibarıyla şirket hisselerinin fiyatı 42,10 liraya çıktı. Yeni yılla birlikte hızla yükselen hisse fiyatı, özellikle 18 Ocak’tan sonra her geçen gün yeni bir tavana ulaştı. 30 Ocak’ta Kuzey Boru hisse fiyatı 167,80 lira ile zirveye ulaştı.
Bu dönemde KAP açıklamalarına göre şirket, 5 ve 11 Ocak’ta yeni iş ilişkisini, 17 Ocak’ta ihale sonucunu, 1 Şubat’ta yeni güneş enerjisi yatırımını ve bugün de yeni iş ilişkisini duyurdu. Aynı dönemde sosyal medyada da şirket hakkında yoğun bir bilgi kirliliği yaşandı. Bazı hesapların hisse fiyatlarını vererek yasak olmasına rağmen yatırımcıları hisse almaya yönlendirmeye çalıştığı görülürken, Borsa İstanbul ilk olarak 16 Ocak’ta hisselere kredi işlem yasağı, 22 Ocak’ta brüt takas uygulaması ve emir paketi tedbiri getirdi. 31 Ocak’ta.
BİN YATIRIM HOLDİNG
İkinci sırada ise 20 Kasım’da borsaya giren Bin Yatırımlar Holding yer alıyor. Bu dönemde borsanın yeni gelişen şirketlerinden Bin Yatırımlar Holding’in bağlı ortaklığı olan Bin Ulaşım ve Smart Kent Teknolojileri A.Ş.’nin kayıtlı sermaye sistemine geçişi için ilk olarak Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunuldu. Bu uygulama şirketin halka hazırlanmasının ilk aşamasıdır. Akabinde 3 Ocak’ta sermayesi artırılan şirketin kredi notu, kredi derecelendirme kuruluşu DRC tarafından 5 Ocak’ta açıklandı. Bugün ise Go Sharring BV’nin katıldığı Amsterdam hareketlilik ihalesinde faaliyet göstermeye hak kazandığı açıklandı. yatırımları arasında da yer alıyor. Hisse fiyatı iki katı aşan diğer şirketlerle karşılaştırıldığında Bin Yatırımlar Holding prim hareketini dün de sürdürmeyi başardı.
BAYRAK EBT TABAN
Pandemi sürecinde halka açılan şirketlerden Bayrak EBT Taban bu yıl yüzde 138,1 oranında artış gösterdi ancak hisse fiyatı son üç gündür sert düşüş yaşadı. Hisse fiyatlarında dün yüzde 4,6 oranında kayıp yaşandı. Şirket hisseleri üzerinde komuta paketi tedbiri 26 Ocak sonuna kadar uygulandı. Bilal Naz’ın iki kez hisse satın aldığı şirkette ayrıca Garantiplast Geri Dönüşüm ile devralma şeklinde bir birleşme gerçekleşti. Sosyal medyada Bayrak EBT Üssü hisselerine ilişkin SPK’nın onaylamayacağı yönünde yorumlar yapılırken, iki gündür baz seviyesine ulaşan hisseler halen düşüşte.
AGROTECH
23 Kasım’da borsada işlem görmeye başlayan Agrotech hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 126,2 oranında artış gösterdi. Hisselerdeki yükseliş 17 Ocak’tan sonra hızlandı. Bugün hisse fiyatı yüzde 1’den fazla düştü. KAP açıklamalarına göre bu dönemde şirket, hisse geri alım programı açıklamış, Hollandalı bir şirket satın almak için sözleşme imzalamış, fabrika kiralamış ve turizme yatırım yapmak üzere girişim sermayesi yatırım iştiraki kurma kararı almıştı. Borsa İstanbul da 16 Ocak’tan itibaren 15 Şubat’taki seans sonuna kadar emir paketiyle hisse hareketlerine ilişkin tedbirleri uygulamaya başladı.
ERSU MEYVE VE GIDA
Ocak ayının başından bu yana hisseleri hızla hareket eden bir diğer şirket ise Ersu Besin. Yüzde 121,8’lik yükselişiyle dikkat çeken şirketin hisseleri bugün yüzde 5’in üzerinde kayıp yaşadı. KAP açıklamalarına bakıldığında şirketin bu dönemdeki faaliyetlerine ilişkin yeni bir açıklama bulunmuyor. Borsa İstanbul’un 16 Ocak’ta uygulamaya koyduğu 16 Şubat seans sonuna kadar emir paketi tedbiri ile işlem yapılması uygulamasına ek olarak, 16 Ocak itibarıyla tek fiyat işlem yönetimi ile işlem yapılması kuralı dışında bir açıklama bulunmuyor. 23 Şubat oturumu ise 24 Ocak’ta tanıtıldı. Çok hızlı yükselişler yakalayan diğer şirketler gibi Ersu hisseleriyle ilgili de sosyal medyada çok sayıda öneri bulunuyor.
CATES ELEKTRİK
7 Aralık’ta borsada işlem görmeye başlayan Cates Elektrik’in hisselerinde yılbaşından bu yana yüzde 100’ün üzerinde artış yaşandı. Bugün hisseler yüzde 3,5’ten fazla değer kaybetti. KAP’a göre şirkette yılbaşından bu yana yeni bir iş ilişkisinin duyurulması dışında herhangi bir faaliyet yaşanmadı. Bunun dışında devre kesici eylemleri vardır. Hisse hareketlerine ilişkin henüz Borsa İstanbul’dan bir başvuru gelmedi. Hisse fiyatı ve hareketine ilişkin sosyal medyada çok sayıda yorum bulunuyor. Çok sayıda takipçisi bulunan paylaşımlar yükseliş döneminde “daha gidilecek çok yol var” yorumunu yapmaktan bile kaçınmadı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun sosyal medyada bu tür alım veya satımı teşvik edecek yorumlar yapılmasına şiddetle karşı olduğu ortaya çıktı.
(EKONOMİK HİZMET)