Haber

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adıyaman’ın Besni ilçesinde Adalet Sarayı’nın temelini attı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adıyaman’ın Besni ilçesindeki Adalet Sarayı’nın temel atma törenine katıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla temel atma töreni gerçekleştirilen Adalet Sarayı, Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Ali Erdemoğlu Mahallesi’nde 6 bin 246 metrekare inşaat alanına sahip, taban + 4 inşa edilecek. zeminler; 5 duruşma salonu, 7 hakim ve 10 savcı çalışma odası, icra müdürlüğü ve uygulama savcılığı birimlerinden oluşacak.

Adalet Sarayı’nın temel atma töreninde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem araştırmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Deprem araştırmalarıyla ilgili çok değerli ve titiz bir çalışma yapıldı. Özellikle Başsavcılığımız büyük bir çaba harcadı. Binaların yapımında kusuru olanlarla ilgili olarak herhangi bir hak kaybı veya hakkaniyete aykırı bir durum yaşanmamasını sağlamak.” tespitler yapılmıştır. Soruşturmalar kapsamında 2 bin 825 kişi hakkında işlem yapıldı. Halen 267 tutuklu var. Deprem incelemeleri kapsamında 812 belge uzmanlara sunuldu, 1.700 bilirkişi raporu alındı, 1.783 belge uzmanlara sunuldu, rapor bekleniyor. 1.700 uzmana gönderilecek belgelerimiz var. Bunlardan, “Kurumlardan ve belediyelerden eksiklikler tamamlandığında bilirkişiye gidecek belgelerimiz var. Şu anda 369 dava ceza davası olarak açıldı. 275 iddianame kabul aşamasında ve bu süreçleri yakından takip ediyoruz. Deprem bölgesinde adli soruşturmaların yanı sıra idari davalarla da karşılaştık.Şu ana kadar 11 ilimizde 54 bin 436 dava açıldı.Bunların 42 bin 359’u hasar tespiti, hasar tespiti ile ilgili davalar oldu. 24 bin 354 yıkım kararı çıktı, 4 bin 496’sının kabul edildiğini görüyoruz, yani yıkılmaması gerekiyordu ama açılan dava sonucunda yıkım raporu olduğu sonucuna varıldı ama Yıkılmaması lazım, şu ana kadar 20 bin 377 keşif kararı verdik, 17 bin 814 keşif yapıldı, 15 bin 164 rapor sunuldu, bunlar da yakın zamanda karara bağlanacak. Deprem bölgesinde yargının iş yükünü karşılamak için gerekli tedbirleri almamız gerekiyordu. Bu kapsamda 11 ilimizde 2 adet isimli adli mahkeme, 1 adet bölge idare mahkemesi istinaf dairesi, 8 adet isimli adli ceza mahkemesi, 50 adet isimli adli hukuk mahkemesi ve 21 adet idare mahkemesinin kurulmasını sağladık. İdari yargıda hakim sayısını 47’yi artırarak 226’ya, adli yargıda ise 194’ü artırarak 2 bin 631’e çıkardık. Toplamda bölgeye 241 hakimi daha atadık” dedi.

“Avukat olmak isteyenlerin giriş sınavı 2024 yılının ikinci yarısında yapılacak.”

Bakan Tunç, “Hakim ve savcılar mesleğe kabul edilmeden önce 3 yıl hakim savcı yardımcısı olarak görev yapacaklar. 1 yıl adalet akademisinde teorik eğitim alacaklar, 2 yıl sonra da bizim kadromuzun yanında usta çırak olarak yetiştirilecekler. Tecrübeli hakim ve savcılardan alacakları puanlara göre mesleğe kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek.” Ve özellikle hakim yardımcısı sınavına girmeden önce hukuk fakültesini bitirdikten sonra avukat olmak isteyenler hukuk mesleğine giriş sınavını geçeceklerdir. Yargıda savunma açısından değerlidir. Hakim savcı yardımcısı sınavına girmek isteyenlerin yeniden hukuk mesleğine giriş sınavını geçmesi gerekecek. İlk sınavı 2024 yılının ikinci yarısında girmeyi umuyoruz. Hakim savcı yardımcılığı sınavını da 23-24 Aralık tarihlerinde gerçekleştirdik. Mesleğe kabul edildikten sonra birinci sınıf olabilmek için belli dönemlerde adalet akademisinde eğitime katılmayı yasal olarak zorunlu hale getirdik. Tüm bu çalışmalar kürsüdeki hakim savcılarımızın daha gerçekçi kararlara ulaşmasını kolaylaştırdı. Daha güçlü ve daha donanımlı hale getirmek istiyoruz çünkü çok genç bir ekibimiz var. Şu anda hâkim savcılarımızın yüzde 70’inin kıdemi on yılın altında, yüzde 45’inin ise beş yılın altında kıdemi var. “Bu nedenle aslında bu bir avantaj. Kardeşlerimizin hem teorik hem de pratik olarak hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerini daha da önemli düşünürsek yargımızın ulaşacağı çok değerli tedbirler olacağını düşünüyoruz. Özellikle karar verirken daha doğru kararlar alıyoruz” dedi.

Temel atma töreninde Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, milletvekilleri Hüseyin Özhan, Mustafa Alkayış ve Vali Osman Varol konuşma yaptı. Konuşmaların ardından duanın ardından düğmeye basılarak temel atıldı. – ADIYAMAN

kepez-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu