Haber

Çocuğuna otizm teşhisi konunca doktora sormuş, “İlaç verirsen düzelir mi?”

ANTALYA’da iki otizmli çocuğu olan Fatma Kayran (47), kendisine teşhis konmadan önce otizmin ne olduğunu bilmediğini belirterek, “Doktor otizm deyince ‘ilaç versen olur mu’ diyorum. ?’ diye sordum, doktor bana uzun uzun baktı ve ‘Ömür boyu eğitim şart’ dedi. Yıllar geçtikçe doktorun ne demek istediğini anladım” dedi.

Fatma Kayran’ın Bartın’da yaşayan kızı Benginur Karagöl’e (24) 3,5 yaşındayken otizm teşhisi kondu. Türkiye’nin çeşitli illerinde hastanelere başvuran Kayran, kızına ömür boyu özel eğitim verilmesi gerektiğini öğrendi. İkinci çocuğu Egemen Karagöl’e (16) 3 yaşındayken otizm teşhisi konulan Fatma Kayran, çocuklarının daha yeterli eğitim alabilmesi için Antalya’ya yerleşti. 11 yıl önce kızı Benginur ve oğlu Egemen’i Muratpaşa ilçesindeki Ramazan- Hatice Savaş Özel Eğitim Uygulama Okulu’na kaydettirmek için giden Kayran, müdür yardımcısının yönlendirmesiyle okulda destek elemanı olarak çalışmaya başladı. Kayran, otizmli çocuklarına annelik yapmanın yanı sıra okulda okuyan özel öğrencilere de ablalık yapıyor.

‘Otizm’ ile tanıştığı ilk günleri anlatan Fatma Kayran, “Kızım 9 aylıktı. 3.5 yaşından sonra doktora gitmeye başladık. Kızım 3.5 yaşındayken Bartın’daki doktorum anlattı. Ben ‘otizm’ Sonra Ankara Hacettepe Üniversitesi’ne gittik oradaki doktor ‘otizm’ dedi ben de ‘Bana ilaç versen olur mu’ dedim. Dedim, hiçbir şey bilmiyordum, doktor uzun uzun bana baktı ve ‘Ömür boyu eğitim şart’ dedi. Kayran, Antalya’ya iyi bir eğitim ve otizmli çocukların tedavisi için geldiklerini belirterek, Ramazan- Hatice Savaş Özel Eğitim Uygulama Okulu’na kayıt yaptırdıklarını ifade etti.Fatma Kayran, “Her şeye sıfırdan başladık. Artık oğlum eğitimle kendi işini yapabiliyor. Otizmli çocuklar için okul yeterli değil. Evde de desteklenmeleri gerekiyor. Birçok aktiviteye gitmeleri gerekiyor. Çocuklar asla boş bırakılmamalıdır. Şu anda iki çocuğum da kendi işini yapabiliyor. Bana yardım ediyorlar. Davranış bozukluklarımız var tabii ama üstesinden geliyoruz.” Onun sayesinde burada iş buldum. 11 yıl oldu burada hem çocuklara yardım ediyorum hem de 2 çocuğuma bakıyorum.”

Otizmli ailelere tavsiyelerde bulunan Fatma Kayran, “Eğitim çok değerli. Okuldan gelen çocukları evde desteklemeliler. Aileler yaşam kalitelerini yükseltmeli. Çocuklarını sosyal hayattan koparmamalı. çocuk krize girebilir ama pes etmemeliyiz. Çocuğa eğitim vermezseniz sıkıntısı onunla birlikte büyür. Çocuğa tuvalet, temizlik gibi temel bir eğitim verilsin. ” Evde pekiştirme ile çocuğun gelişimi çok keyifli. Aslında bunu görebilirsin. Diğer çocuklarla birlikte oynayabilir. Ne istediğini söylüyor. Her şeyi yapabilen bir çocuğa dönüşüyor.”

kocakoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu