Haber

Taraflar, Kıbrıs’taki tampon bölgeye kurulacak güneş panellerinin ön etüdünün yapılması konusunda anlaştılar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile KKTC’nin inşası için ön fizibilite çalışmasının başlatılması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi. Merkez bölgede 30/50 MW fotovoltaik park. bildirildi.

Tatar yaptığı yazılı açıklamada, fosil yakıtlardan güneş enerjisine kademeli geçiş sürecinde elektrik üretiminde değerli bir adım attıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı olarak Türkiye ile yürüttüğümüz müzakereler sonucunda Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Yunan tarafı tampon bölgede her iki tarafa da hizmet ve idare edebileceğiz. 30/50 MW’lık fotovoltaik parkın inşası için ön fizibilite çalışmasına başlanması konusunda mutabık kalındı.” sözlerini kullandı.

Ön fizibilite çalışmasına katkı sağlayacak 3 kişiden oluşan uzman heyet ile ilk toplantılarını Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirten Tatar, elektrik enerjisinin her iki taraf için de sorun teşkil ettiğini vurguladı. KKTC’nin güneş enerjisini daha aktif kullanmayı hedeflediği ifade edildi.

Kıbrıs Türk tarafı olarak Türk ve Rum halkının adaya ve bölgeye fayda sağlayacak iş birliğine büyük önem verdiklerinin altını çizen Tatar, şunları kaydetti:

“Güneş enerjisinin etkin kullanımı konusunda bugün atılan adım gelecek adına ümit verici. Hedefimiz bu tür somut ve faydalı çalışmaları artırarak sürdürmek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu