Sağlık

Pika sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Pika sendromu için hangi doktora gitmeliyim?

İnsanların gıda olarak gıda dışı maddeleri tercih etmesinin manevi, sosyal, kültürel ve ekonomik sebepleri vardır. Beslenme alışkanlıkları, tüketilen besinin türüne göre insan sağlığı üzerinde farklı etkilere sahiptir. İşte bir tür yeme bozukluğu olan pika sendromunun tüm detayları!

DEMİR EKSİKLİĞİ VE PİKA SENDROMU

Demir eksikliği çocuklarda sık görülen bir sorundur. Demir eksikliği anemisi özellikle 1-5 yaş arası çocuklarda görülür. Bu durumun belirtileri arasında yorgunluk, yorgun hissetme, soluk cilt, dudaklar ve avuç içi, kalp çarpıntısı sayılabilir. Demir eksikliğine bağlı çinko ve kalsiyum eksikliği sonucunda piko sendromu görülebilmektedir.

Pika sendromu, çocuklarda besleyici olmayan öğeleri yeme isteği olarak tanımlanır. Bu konuların ortasında toprak, kil, kağıt, tebeşir, boya, saç, buz, metal gibi çeşitli konular yer almaktadır. Çocukların her şeyi yeme isteği, metal nesneleri yalama, duvar yalama gibi davranışlar pika hastalığının belirtileri arasındadır.

PİKA SENDROMUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Pika hastalığının altında yatan iki ana teori vardır. Öncelikle vücuttaki demir, çinko ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliğine bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. İkincisi, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklarla ilişkili olabileceği teorisidir.

PİKA SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pika sendromu, yutulan maddeye ve ortaya çıkan komplikasyonlara bağlı olarak farklı belirtiler gösterebilir. Bu sendromun belirtileri ve olası komplikasyonları şunları içerebilir:

Karın ağrısı:Yutulan yabancı elementlerin sindirim sisteminde birikmesi veya tahriş olması sonucu karın ağrısı oluşabilir.

Kabızlık:Besin dışı elementlerin bağırsakları tıkaması veya normal sindirimi engellemesi sonucu kabızlık gelişebilir.



İshal:Sindirim sisteminin tahriş olması nedeniyle ishal oluşabilir.

Dışkıda Kan:Sindirim sistemine zarar veren maddelerin yutulması sonucu dışkıda kan görülebilir.

Paraziter Hastalıklar:Maddelerin, özellikle de toprağın yutulması parazitik hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Diş Problemleri: Sert bileşenlerin tüketimi dişlere zarar verebilir. Diş çürümesi, diş enfeksiyonu ve diş kaybı riski artabilir.

Zehirlenme Belirtileri:Nadiren, cıva veya kurşun gibi ağır metallerin yutulması sonucunda zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.

Bağırsak Sorunları: Yutulan sert veya keskin cisimler bağırsak tıkanıklığına veya delinmesine neden olabilir. Bu önemli komplikasyonlara yol açabilir.

PİKA SENDROMU TEDAVİSİ

Pika hastalığı olan çocuklarda detaylı muayene ve tetkikler gereklidir. Kan sayımı, ferritin, demir düzeyi gibi testlerle demir eksikliği belirlenmeli ve tedavi edilmelidir. Bir psikiyatrist tarafından yapılan bire bir değerlendirme değerlidir. Demir eksikliği anemisi olan çocuklar demir ile tedavi edilmelidir.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN ÖNLENMESİ

Bebeklerde demir eksikliği anemisini önlemek için anne sütü ile beslenmeye özen gösterilmelidir. Demir takviyesine 4. ve 6. ayın ortasında başlanmalıdır. Saf inek sütü bir yaşından önce verilmemeli, bir yaşından sonra ise inek sütü miktarına dikkat edilmelidir. Takviye edici gıdalara geçilirken demir içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu