Sağlık

Hiwell’den sınav kaygısına özel terapi Aile baskısı ve başarısızlık korkusu sınav kaygısını artırıyor

Haziran ayında 3 milyondan fazla öğrenci, gelecekleri için çok değerli bir kilometre taşı olan sınavlara hazırlanıyor. Gençler üzerinde büyük bir baskı ve başarısızlık korkusu yaratan testler, öğrencilerin özgüvenlerini de olumsuz etkileyebiliyor. Online Terapi Platformu Hiwell, gençlere yönelik sınav odaklı özel terapi programları ile öğrencilerin hazırlık ve sınav sürecindeki kaygılarını azaltmalarına ve başarılarını artırmalarına yardımcı oluyor.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Liselere Geçiş Sistemi sınavı yaklaşırken birçok öğrenci yüksek sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle sınav tarihi yaklaşırken; Sadece sınava çalışmak, sosyalleşmemek, uyku ve yemek yeme sistemini bozmamanın hem zihinsel hem de fiziksel etkileri olabileceğini belirten Hiwell Online Terapi Platformu Uzmanı Klinik Psikolog Şebnem Göker, sınavdan korkan gençler ve ailelerine önerilerde bulundu. .

 

ANALİZİN İLK ADIMI KONUŞMAKTIR

Klinik Psikolog Göker, “Uyku ve beslenme zihin ve beden için ne kadar önemliyse, sosyal yaşam da ruh için o kadar değerlidir. Gençlerin bu korku ve kaygı durumunu aileleri, rehber öğretmenleri, uzman psikologları ya da güvendikleri bir yetişkinle paylaşmaları oldukça faydalıdır. Konuşmak, paylaşmak ve güzel vakit geçirmek de motivasyonlarını artıracaktır.”

 

“SINAV TEK ODAK OLMAYIN”

Sınav zamanlarında, ‘Sadece çalışmalısın, dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmalısın.’ Bu tür kısıtlamalarla sıkça karşılaşıldığını belirten Göker, “Bu dönemde sadece sınava odaklanmak ve çalışmak, gelecekle ilgili olumsuz düşüncelerin oluşmasına ve performans telaşını tetikliyor. Sınava hazırlanan kişinin sosyalleşmeye devam etmesi ve yaptığı her şeyi düzenli bir şekilde yapması da üretkenliğini artırmaktadır. Buradaki en kritik nokta öğrencinin bir planlama ile zamanı yönetebilmesidir. Bu, öğrencinin hem amacına ulaşması için kendine zaman ayırmasını hem de ruhunu, bedenini ve zihnini dinlendirmesini sağlayacaktır. Sınavı hayatın odak noktası yapmak yerine öğrencinin en uygun planlama ile spor yapması, arkadaşları ve ailesi ile vakit geçirmesi bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmanın en değerli yollarından biridir.

 

EBEVEYNLERE ÖNERİLER

Öğrencilerin sınavdan olumsuz sonuç almaları halinde ailelerinin tepkisinden de korktuklarını belirten Göker, “Sınavı geçemezsem ailem çok kızacak” diyerek öğrenci üzerinde baskı kurup tedirginlik yarattı. . Kaygı, bazı durumlarda yaşanması çok normal bir duygudur. Aileler çocuklarına kaygı duymanın da bir amacı olduğunu ve herkesin bu duyguyu zaman zaman hissedebileceğini anlatmalıdır.”

Göker, anne babaların çocuklarında yaşadıkları sıkıntı duygusunu yatıştırmak için yapmaları gereken bazı yöntemleri de paylaştı:

  • Birlikte nefes alarak çocuğun sakinleşmesine yardımcı olun.
  • Birçok çocuk da endişelenmekten endişe duyar. Çocuğunuzun neler yaşadığını anladığınızı belirtin ve onlara empati ile yaklaşın.
  • Birlikte 10-15 dakikalık bir ‘endişe zamanı’ yaratın. Bu dönemde çocuklarınızı endişeleri hakkında özgürce konuşmaları için teşvik edin.
  • Kaygılı çocuklar, kendilerini kaygılandıran durumlardan kaçınabilirler. Çalışmamak, okula gitmemek, çabalamamak için kaçınma davranışları gösterebilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir uzmandan yardım alın.
  • Çocuğunuz endişelendiğinde kendinizi yanlış hissetmeyin. Çocuğunuza kaygılarıyla başa çıkması için harika fikirler ve takviyeler veren yeterli bir ebeveynsiniz.

 

SORUNDAN UZAK DURUN TERAPİ ÜSTÜ İLE BAŞARIYA ULAŞIN

Çoğu durumda aile ve öğrenci ne kadar uğraşırsa uğraşsın çeşitli yöntemler denese de aceleciliği azaltamaz. Bu gibi durumlarda uzman bir psikolog desteği gençler için çok değerli bir analiz olabilir. Uzmanlar tarafından bireysel seanslarla kişiye özel yol ve analizler getirilebileceğini söyleyen Hiwell kurucusu Ali Ozan Özçiçek, “Gerek uzman psikologlarımızın verdiği bildirimler gerekse danışanlarımızdan aldığımız yönlendirmeler bize test korkusunun ne olduğunu gösterdi. gençler için en değerli konulardan biri. Hiwell olarak uzmanlarımızla birlikte test için bir program hazırlamaya karar verdik. Bu programda, öğrencilerin yararlanabilecekleri ortak prosedürleri paylaşan uzman psikologlarımız, bireyselleştirilmiş yöntemler geliştirmekte ve gerektiğinde aile görüşmeleri ile öğrenci ve velilere destek sağlamaktadır. Bu iddia kapsamında özel bir program başlattığımız için mutluyuz ve binlerce gencimize destek olabileceğimize inanıyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu