Haber

Güney Afrika, Putin’in ziyareti için ICC’den çekilmeye hazırlanıyor

Ağustos ayında BRICS Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika Cumhuriyeti, zirveye katılması planlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) çekilmeye hazırlanıyor.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile düzenlediği ortak basın toplantısında, iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) Güney Afrika’yı ICC’den çekme kararını desteklediğini belirtti.

Ramaphosa, bu kararda BRICS Liderler Zirvesi’ne katılması planlanan Putin hakkında tutuklama kararının etkili olduğunu belirterek, UCM’nin “haksız muamelesinin” tartışılması gerektiğini söyledi.

ANC Genel Sekreteri Fikile Mbalula, partisinin Güney Afrika’nın ICC’den çekilmesinin sorumluluğunu üstlenmeye karar verdiğini daha önce açıklamıştı.

Mbalula, Güney Afrika’nın büyük güçlerin taraf olmadığı bir anlaşma kapsamında Putin’i yakalamasını beklemelerinin “ikiyüzlülük” olduğunu belirterek, zirveye Putin’in katılmasından memnun olacaklarını kaydetti.

Güney Afrika ve Rusya arasındaki çıkarlar, apartheid ile yıllarca süren çabalara dayanmaktadır.

ANC ile Moskova’nın ortasında soğuk savaş döneminden kalma derin ilişkiler var. Bu bağların temeli, Sovyetler Birliği’nin 1948-1994 ortalarında Güney Afrika’yı yöneten apartheid rejimine karşı şevki güçlendirmesidir. O dönemde yasaklı bir siyasi hareket olan ANC, 1994’ten beri iktidarda.

Öte yandan Güney Afrika’nın Rusya ile ilişkileri ve Rusya-Ukrayna krizindeki tarafsız duruşu Batılı devletlerin tepkisini çekiyor.

Ana muhalefet UCM kararının uygulanmasından yana

Ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA) ise Putin’in zirveye katılması halinde UCM’nin kararının uygulanmasını talep ediyor.

DA’nın Twitter hesabı, “Rusya, Güney Afrika’nın ticari bağlarının yalnızca yüzde 0,3’ünü oluşturmasına rağmen, ANC ve Başkan Ramaphosa, Güney Afrika’nın değerli iç kesimlerini dünyadaki bir savaş hatasını korumaya ve oligarşik himayeyi desteklemeye çağırıyor.” çıkarlarını hiçe saymaya istekli.” terimleri kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu