Ekonomi

Bitcoin’deki hızlı geri çekilme, kripto piyasalarını kısa vadeli paniğe sürükledi

Investing.com – Kripto para piyasaları son 24 saatte yüksek volatilite ile hareket ediyor.

Önceki gün ABD’de bankacılık krizi paniğinin tırmanmasıyla bitcoin talep hızla arttı ve dün ABD işlem seansından önce BTC 30.000 $ seviyesini yeniden test etti. Piyasadaki olumlu havanın da etkisiyle, krizin büyüme ihtimaline bağlı olarak yükselişin devam edeceğine dair genel bir kanı var.

Ancak ABD seansında ilk kez 29.700 dolar bandında yatay kalan Bitcoin, TSI 22.00 civarında hızlı bir düşüş kaydetti ve bir saatlik zaman diliminde %7 civarında kayıpla 27.235 dolara kadar geriledi. Piyasada kısa süreli paniğe neden olan bu düşüşün nedeni sorgulanırken ABD Hükümeti ve Gox DağıCüzdanlarındaki faaliyet söylentilerinin yayılması, ABD Hükümetinin büyük miktarda BTC sattığına dair söylentilerin hızla yayılmasına yol açtı.

Öte yandan mevcut hareket, piyasadaki olumlu havanın kısa süreliğine dağılmasına neden oldu. Ancak BTC’nin 22 Nisan’dan itibaren korunan destek bölgesine inmesi yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak görüldü ve bu kez ABD’de piyasa kapanışının ardından hızlı bir toparlanma kaydedildi. Asya saatlerinde alımlar sürerken Bitcoin 28.800 – 29.200 dolar aralığına kadar bir toparlanma gördü.

Düşüşle ilgili spekülasyonların ortasında, ABD Hükümeti de var.

ABD Hükümeti’nin Şu anda 41.500 BTC’ye sahip olduğu biliniyor. Bu kripto varlıkların bir kısmının satıldığına dair söylentiler piyasadaki satış baskısını artırmış olsa da bu konuda kesin bir kanıt yok. Bazı piyasa yorumcuları, bankacılık sorunları nedeniyle yeniden prim yapmaya başlayan BTC’deki yükselişin önüne geçmek için bu tür söylentilerin çıkarıldığını öne sürdü. Diğer yorumlar arasında keskin düşüşün yükselişle birlikte biriken uzun pozisyonlardan kaynaklandığı söylendi.

Sonuç olarak, ABD hükümetinin BTC varlıklarını sattığı haberi doğrulanmadı, ancak satış baskısı önemliydi. Söylentinin kaynağı olarak gösterilen Blockchain analitik şirketi Arkham, piyasayı paniğe sürüklemekle suçlandı. Kendilerini savunan Arkham yetkilileri, konuyu detaylı bir şekilde incelediklerini ve mesajın sonbahar saat diliminden sonra yayıldığını vurguladı.

Vadeli işlem kripto piyasalarında durum oldukça kapalı

Nedeni ne olursa olsun, ani düşüş türev piyasalarda pozisyonun önemli ölçüde tasfiye edilmesine neden oldu. Coinglass verilerine göre son 24 saatte yaklaşık 362 milyon dolar tasfiye edildi. İlginç bir şekilde tasfiye edilen pozisyonların %58’i uzun pozisyon iken, %42 gibi yüksek bir oranda kısa pozisyon da tasfiye edildi. Kapalı Bitcoin vadeli işlem pozisyonları, 178,5 milyon dolarla orta sırada yer aldı.

Dün akşam yaşanan sert düşüşün ardından hızla toparlanan Bitcoin, kayıplarının bir kısmını toparladıktan sonra sabaha 28.800 dolar bandında alıcı buluyor.

Author: Günay Caymaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu