Haber

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Azerbaycan Günü…

İZMİR (İGFA) – Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müsteşarı Doç. Necibe Nesibova ve Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. ” Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanma sürecinde ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk bağlarında.

Etkinliğe; İzmir Vali Yardımcısı Fatih Kızıltoprak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Bukova Hoş, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.

Katılımcıların Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının birlikte söylenmesiyle başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Azerbaycan ile ilgili faaliyetler. Hoş, “Tek millet iki devlet olan Azerbaycan ile Türkiye arasındaki siyasi, kültürel ve soy ilişkilerimiz köklü temellere dayanmaktadır. İnşallah bir daha huzurumuz bozulmaz” dedi.

Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva, Ermenilerin artan toprak talepleri karşısında 20 Ocak’ta Azerbaycan halkının yarısını sert askeri müdahalelerle bastırmaya çalışan Sovyet Ordusu’nun yol açtığı felaketlere dikkat çekerek, 1990, “Mustafayeva dedi ki: Kaybettiklerimizi anmak, yaşananlara dikkat çekmek için bir yere geldik. Bu olaylar Azerbaycan ve bölgemizin tarihinin çok acı hatıralarıdır. Azerbaycan tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. . Ne ​​kadar acı olursa olsun milletimizin direnişini ve kahramanlığını bizlere anlatıyor. Olaylarda yüzlerce insan hayatını kaybetti, “Binlerce insan yaralandı. O kanlı gecede Azerbaycan halkı hürriyeti ve bağımsızlığı için şehitler vermiştir. Halkımızın birlik ve beraberliği, zorluklar karşısında gösterdiği kararlılık, sonunda bize zaferi getirdi” dedi.

ACILARIN TANIKLARI MUTLULUĞU ANLATTI

Olayların canlı tanığı Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu, afet günlerinde Azerbaycan’da yaşadığı acıları salonu dolduranlarla paylaştı. O yıllarda Bakü’de eğitim gördüğünü ifade eden Kuruoğlu, gergin ortamın 20 Ocak ve sonrasındaki acı olayları hazırladığını söyledi. Sürece ilişkin bilgilendirici bir sunum yapan Kuruoğlu, “1 milyon Azerbaycan Türkü bağımsızlık sürecinde göçe zorlandı. Çok zor ve sancılı günler yaşandı. Azerbaycan’ın yüzde 20’si işgal altındaydı.

Konferans, konuşmacıların katılımcılardan gelen soruları yanıtlaması ve hatıra fotoğrafı çektirmesi ile sona erdi.

kinikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu