Sağlık

Ani sıcaklık değişiklikleri alerjinizi tetikleyebilir!

Yazın vazgeçilmezi olan klimalar, soğuk ortamı hızla ısıtmak isteyen bireyler için kışın da vazgeçilmezidir. Ancak kış aylarında ani sıcaklık değişimleri yaratan klimalar, tıpkı yaz aylarında olduğu gibi alerji riskini de taşıyor. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, “Kış aylarında özellikle astım, alerjik rinit, egzama, kronik ürtiker (kurdeşen) gibi önceden bilinen hastalıkları olan bireyler havadan daha fazla etkileniyor. şartlanma.”

Küresel ısınmayla birlikte klimaya duyulan ihtiyaç ve klima kullanım süresi arttı. Sadece konutlarda değil, okullarda, işyerlerinde, araçlarda ve hatta tatillerde bile klimalı ortamlarda vakit geçiriyoruz. Kış aylarında bulunduğumuz soğuk ortamı hızlı bir şekilde ısıtma ihtiyacından dolayı yaz aylarında zorunlu olarak kullandığımız klimaları tercih eder hale geldik. Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, “ “Ancak sağlığımızı etkileyen, özellikle alerjik reaksiyonlara neden olan klimalar, tıpkı yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor.” Prof. Dr. Demet Can, klima alerjisiyle ilgili şunları anlatıyor:

Solunum yollarında kuruluk, yanma ve kaşıntı ile kendini gösteren kuru cilt ve gözler…

“Akıllı binalar gibi kapalı ve havalandırmanın yetersiz olduğu alanlarda yoğun olarak çalışan klimalar, iç mekan havasını sirküle ederek toz, alerjen ve mikrop yayma riskini artırabilir. Bu durum solunum yolu alerjisi olanlarda şikayetlere ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Klima ünitesinde birikebilecek nem nedeniyle küf sporları oluşmakta ve sporlar ünite içerisinden geçen hava ile yayılabilmektedir. Bu duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar hapşırma, burun akıntısı, geniz akıntısı ve bazen öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir, hatta astım krizine kadar ilerleyebilir. Sadece nem ve küf değil, soğuk hava da alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Artan hava akışıyla birlikte artan alerjen teması, alerjik reaksiyonların artmasına neden olur. “Klima ayrıca solunum yollarında kuruluk, cilt ve gözlerde yanma ve kaşıntıyla kendini gösteren kuruluğa da neden oluyor.”

Ne yapabiliriz?

Klima sistemini sürekli kullanmak yerine ortasında kapatmak ya da fan modunda çalıştırmak ortam havasının temiz havayla karışmasını sağlayacağını belirten Demet Can, şöyle konuştu: kısa süreliğine de olsa ortamın havasının tazelenmesine yardımcı olacaktır. Kapalı çalışma ortamlarında çalışanların günde birkaç kez açık havaya çıkmaları önerilir. Klima sistemlerinin filtreleri 6 ayda bir temizlenmeli veya değiştirilmelidir. Saf filtreler havadaki parçacıkların yayılma riskini azaltır ve ortam havasını daha temiz hale getirir. Klimayı kullanırken oda sıcaklığını ve nemini sabit tutmak önemlidir. İdeal oda sıcaklığı genellikle 20-24°C civarında, nem oranı ise %40-60 civarındadır. Ancak soğuk sizi rahatsız ediyorsa sıcaklık 27°C’ye kadar çıkarılabilir” dedi.

 

Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AID) Hakkında:

Ülkemizde alerji ve immünoloji alanında kurulan ilk dernek olan Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), yetişkin ve çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarını tek çatı altında bir araya getiriyor. Ülkemizde Alerji ve Klinik İmmünoloji biliminin ve hizmetinin gelişmesine katkıda bulunmak, alerjik – immünolojik hastalıklar konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla AID, uluslararası katılımlı kongreler ve bilimsel toplantılar düzenlemekte, branş hekimleri ve bağlı sağlık çalışanlarının katılımını sağlamaktadır. en son bilgilerle güncellendi. Uluslararası bilimsel kuruluşlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) işbirlikleri yapan dernek, bu işbirlikleri ışığında uluslararası kuruluşların düzenlediği kongre ve kursları ülkemizde başarıyla gerçekleştirmiş, bilimin ilerlemesine değerli katkılarda bulunmuştur. Ülkemizi başarıyla temsil ederek. Yeniden farkındalık yaratma misyonuyla öne çıkan dernek, üyelerinin bilimsel toplantılara katılmaları için maddi destek sağlamakta, dernek üyelerine yönelik kurs ve okul şeklinde çeşitli eğitim toplantılarını ücretsiz olarak düzenlemektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

derecikhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu