Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, belirsiz ticari tasarımlara para cezası ve engelleme uygular

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun bu ay düzenlediği toplantıda tüketici davranışlarını manipüle ettiği belirlenen ‘karanlık ticari tasarımlar’ masaya yatırıldı; 8 milyon 51 bin 345 TL idari para cezası, durdurma cezaları ve 2 dosya için erişim engeli tedbiri uygulandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Reklam Kurulu’nun 336 sayılı toplantısı 8 Ağustos’ta yapıldı. Toplantı içeriğinde vatandaşları mağdur eden ticari fiiller, yanıltıcı reklamlar ve haksız rekabete yol açan uygulamalar irdelendi. Toplantıda görüşülen 139 dosyadan 117’sinin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Söz konusu reklam ve ticari uygulamaların durdurulması ve 2 belge için erişim engeli tedbiri ile birlikte 8 milyon 51 bin 345 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Kurul tarafından yılın ilk 8 ayında gündeme alınan toplam 1392 adet belge hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Askıya alma cezasının yanı sıra yanıltıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1226 belgeye toplam 51 milyon 909 bin 874 TL idari para cezası verilirken, 36 belgeye erişim de engellendi.

TOPLANTI’NIN ODAĞI ‘KARARLI TASARIMLAR’

Bu ayki Reklam Kurulu toplantısının ana konusu ‘karanlık ticari tasarımlar’ oldu. ‘Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle karanlık tasarımlara ilişkin düzenlemeler yürürlüğe girdi. İnternet başta olmak üzere dijital ortamlarda tüketicilerin karar vermelerini veya seçim yapmalarını olumsuz etkileyen veya normal şartlarda kararlarında satıcı veya sağlayıcı lehine değişiklik yaratmayı amaçlayan manipülatif arayüz tasarımları, seçenekler veya ifadeler gibi araçlarla yöntemlerin kullanılması durumlarda, ‘haksız ticari uygulama’ olarak kabul edilir. kabul edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu