Ekonomi

Kadınlara işsizlik makası açıldı

OLCAY BÜYÜKTAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan bilgiler, işsizlikte cinsiyetler arası uçurumun önemli ölçüde kadınların aleyhine büyüdüğünü ortaya koydu.

Mart ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik yüzde 10 olarak kaydedildi. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8,4 olurken, kadınlarda işsizlik oranı yüzde 13,7 olarak kaydedildi. Yani her 100 erkekten 8’i, her 100 kadından 14’ü işsiz.

Aynı durum zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü yani geniş tanımlı işsizlikte de görüldü. Geniş tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 17,8 iken kadınlarda yüzde 29,8’e yükseldi.

Bu yılın mart ayında 1 milyon 884 bin erkek ve 1 milyon 624 bin kadın olmak üzere 3 milyon 508 bin işsiz işsiz kaldı.

Erkek işsiz sayısı bir önceki aya göre azalırken, kadın işsiz sayısı önemli ölçüde arttı.

Bir önceki ayda 1 milyon 976 bin olan erkek işsiz sayısı 92 bin azalarak 1 milyon 884 bin olurken, geçen ay 1 milyon 529 bin olan kadın işsiz sayısı 95 bin artarak 1 oldu. milyon 624 bin. Kadın işsizlik oranı da bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 1 artarak yüzde 12,8’den yüzde 13,8’e çıktı.

İstihdamın yarısından fazlası erkek

TÜİK verilerine göre istihdamın 21 milyon 335 bini 31 milyon 462 bini erkek, 10 milyon 128 bini ise kadınlardan oluştu. Ancak işsizlik sayısındaki durum kadınlar aleyhine önemli bir olumsuzluk ortaya koydu.

Bir önceki aya göre yüzde 31,7 olan kadın istihdam oranı yüzde 1 azalarak yüzde 30,7 olurken, istihdam edilen kadın sayısı bir önceki aya göre 313 bin azaldı. Bir önceki ayda 10 milyon 441 bin kadın istihdam edilirken, Mart ayında istihdam edilen kadın sayısı 10 milyon 128 bine geriledi.

“Kadınların istihdama erişimi sınırlı”

İşsizlik verilerini değerlendiren Prof. ve bir sonraki ay da benzer oranda arttı Sonuç olarak TÜİK her ay yeterli konu ile anket yapmıyor.” konuştu.

Geniş tanımlı kadın işsizliği ile erkek işsizliği arasındaki farkın 12,2 puana ulaştığının altını çizen DİSK Lideri Dilek Çerkezoğlu, umutsuz ve zamana bağlı eksik istihdam edilen kadın oranındaki artışın devam ettiğinin altını çizerek, erkeklerde mevsimsellikten arındırılmış istihdam oranının 2018’de 2019’a geldiğini söyledi. geçen ayda 1 puan artarak yüzde 66 oldu. Kadınlarda ise bir puan azalarak yüzde 30,7 olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de tüm cinsiyetlerde kadın işsizliğinin erkeklere göre oldukça yüksek olduğunu belirten Çerkezoğlu, “Verilerden de görüldüğü gibi kadın işsizliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin değerli bir göstergesi olmaya devam ediyor. Ev içi bakım işini kadınlar üzerinden gözetecek politikalar nedeniyle kadınların istihdam edilme olasılığı daha yüksek değil.” Nitekim ILO da kadınların iş bulmada erkeklere göre daha büyük güçlükler ve güçlükler yaşadıklarını ortaya koyuyor. Dünyada çalışma çağındaki kadınların yüzde 15’i, erkeklerin ise yüzde 10,5’i çalışmak istediği halde iş bulamıyor” dedi.

haberhaymana.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu