Ekonomi

Çin’de ekonomik reformların öncülerinden ekonomist Li Yining hayatını kaybetti

Çin’in reform ve dışa açılma döneminde devlete ait işletmelerde özel yatırımı savunan ve 1998 Menkul Kıymetler Yasası’nın hazırlanmasına öncülük eden ekonomist Li Yining, 92 yaşında öldü.

Pekin Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, deneyimli ekonomistin dün başkent Pekin’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi.

Li, 1978 yılında Çin’de başlayan ekonomik reform ve dışa açılma döneminin ilk yıllarında devlete bağlı şirketlerin piyasa ekonomisi modelinde pay sistemi ile yapılanmasını savunan ilk iktisatçılardan biriydi.

Hisseli sistemle kurulacak çok sermayeli iştiraklerin istihdam artışına katkı sağlayacağını düşünen Li’nin görüşleri dönemin siyasi liderleri tarafından da kabul gördü. 1984-1986 yıllarında Li, reform önerilerini yurdun çeşitli yerlerinde düzenlediği konferanslar ve yazdığı makalelerle kamuoyuna açıkladı.

Sosyalist piyasa ekonomisinde özel girişimi savunan ve finansal piyasaların oluşumunu destekleyen Li, ülkede borsa ve yatırım fonlarının kurulmasına zemin hazırlayan 1998 tarihli Menkul Kıymetler Yasası ve 2003 Menkul Kıymetler Fonları Yasası’nın hazırlanmasına öncülük etti.

Li, reform ve dışa açılma politikasının 40. yıldönümünde resmi yayın yapan “People’s Daily” gazetesinde hisse reformunun “bir yandan kamunun ekonomideki merkezi rolünü sürdürmesini ve devleti canlandırmasını” yazdı. sahipli işletmeleri ise sosyalist bir piyasa ekonomisinin kurulmasını sağlayarak piyasanın canlılığını teşvik ettiği görüşünü getirdi”.

Doğu Çin’deki Ciangsu ??????? Li, 22 Kasım 1930’da Teksas eyaletinde doğdu ve 1955’te Pekin Üniversitesi’nden ekonomi bölümünden mezun oldu.

Üniversitenin Guanghua İdari Bilimler Okulu’nun kurucusu Li, yaşamının sonuna kadar orada öğretmenlik yapmaya devam etti.

Siyasette de aktif olan Li, 1988-2003’te Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’nde, 2003-2018’de Çin Siyasi Halk Danışma Konferansı Daimi Komitesi’nde yer aldı.

Her iki mecliste de Ekonomik İşler Komisyonu başkan yardımcısı olarak görev yapan Li, kamu iktisadi teşebbüsleriyle ilgili yasama ve dosyalama faaliyetlerine katkıda bulundu.

1990’lı yıllarda ortaya attığı “üç kademeli gelir dağılımı” fikriyle devletin ve hayır işlerinin yanı sıra piyasa mekanizmalarının gelir eşitliğini sağlamadaki rolüne vurgu yapan Li, arazi hakları gibi konulara ağırlık verdi. , yaşamının son yıllarında yoksullukla mücadele ve özel sektörü geliştirmiştir.

Li, Çin’in ekonomik reformlarına yaptığı katkılardan dolayı 2018’de merkezi hükümet tarafından “Çin Reformunun ve Dışa Açılımının Öncüsü” unvanıyla ödüllendirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu